tisdag 3 september 2013

När Lisa Magnusson ljög i sin Timbrorapport

Själadödande skitjobb, Timbro 2011

Typiskt högerdravel, så här väljer Magnusson att uppfatta avsnitt ett av Pigan. Jag förstår ju varför hon inte illustrerat sin rapport med rutor ur serien då nedanstående påstående fallit platt.


Man skulle kunna tro att vänstern, med sitt fokus på den lilla människan, vore benägen att ta strid för städarbetarna och deras rykte. Det gör den emellertid inte. Tvärtom finns där ett utbrett förakt för städarbete, det betraktas som förnedrande i sig, en meningslös syssla för människor som inte kan få något annat jobb. I den tecknade serien ”Pigan” (Galago nummer 2 2011) beskriver Hanna Petersson en ung kvinna som söker jobb i en städbransch som blomstrar efter RUT-avdragets införande. ”De andra sökande verkade antingen lätt utvecklingsstörda eller var så tjocka att det lät när de andades”, skriver Hanna Petersson.

Läs hela Timbro-rapporten här: Själadödande skitjobb
Läs det åsyftade serieavsnittet här:
Det är alltså ruta 3 som citeras, utöver den, inte heller i resten av serien framförs någon form av förakt mot städarbete, inte heller att det skulle vara "förnedrande i sig" eller "en meningslös syssla för människor som inte kan få nåt annat jobb" vilket motsägs i ruta 4 där jag skriver "Jag var den enda som fick jobb den dagen" + överkvalificerad jada jada jada...

Pigan är en ganska kort serie, 16 avsnitt men jag hade gärna gjort 20-30 st. Fokus ligger på att berätta, ofta på ett komiskt sätt, om tillvaron som hemstädsarbetare. Den skildrar olika typer av arbetsmiljöer, arbetsuppgifter, förhållande anställd-chef, arbetsvillkor (USLA!) lön osv.
Den är fiktiv men bygger på mina egna erfarenheter som städare på Hemfrid.
Och ja eftersom serien inte fick bli mer än 16 avsnitt så hann jag helt enkelt inte berätta ALLT, inte heller ta upp RUT-problematiken till en högre nivå och exempelvis diskutera det ur politiskt, historiskt och ett personligt perspektiv. Det gör jag istället i essän Om städning som publicerats i Världens Ende nr 2 (köp den på Bokus här). Kanske vore intressant läsning för Lisa Magnusson.

3 kommentarer:

Anonym sa...

jag HATAR de där erbarmliga liberaltyperna som tycker de ska få sitta på sina mediatroner och tala om för mig "vad vänstern" tycker och hur jag ska känna inför mitt skitjobb.Det enda sättet att verkligen ta parti för arbetarna i dessa branscher (den "lilla" människan) är att kritisera arbetsköparna, inte glorifiera en hemsk situation.

Hanna P sa...

Håller med dig

Andreas sa...

Lisa Magnusson är en rätt konstig person. Jag tillhörde dem som trodde på henne efter ett antal Aftonbladetartiklar med radikalt budskap. Efter Timbrorapporten kände man sig rätt lurad. Din serie om städningen är suverän, har själv jobbat som städare och känner igen mig mycket.