tisdag 12 december 2006

Tjuren från Bialystok

Idolbild: Jan Bielecki

Om igen. Jag har för lite att göra. Eller, jag har saker att göra men jag gör dom inte. Turerna i skolans korridor är många. Parketten slits upp av min släpiga gång i mina nergångna sneakers. Fram och tillbaka går jag. Kliar lite bakom örat, fyller på kaffekoppen och tänker på fluffiga moln och leviterande cigaretter. Varje gång jag går där fram och tillbaka i korridoren slänger jag en hastig blick in i ateljé # 3. Det är där ”the magic happens” som man så käckt brukar säga i MTV Cribs. Det är där det nya svarta tar form, som jag skulle uttrycka det. I ateljé 3 sitter Jan Bielecki och Fabian Göranson och jobbar. Tillsammans med superstjärnan Liv Strömquist skapar de nästan ny svensk seriehistoria, feministiska sexserier tecknade i bästa nostalgiska femtiotalsstil. Liv skriver manus, Jan tecknar och Fabian bestämmer. Boken kommer att ges ut på nya stilbildande Kolik Förlag i vår, lagom till SPX 07, som till Jans stora glädje/hälsa senarelagts en månad. Arbetet med serien går att följa på work-in-progress-bloggen FemiSex. Aldrig har jag sett någon jobba så hårt, med sån o-brist på motivation som Jan B. Dag och natt sitter han där och tecknar sida efter sida, ibland kokar vi kaffe till honom och bjuder på en kaka. Jag kan bara gissa på hur hög förbrukningen av apotekets bomullshandskar är. Hans händer är nästan ändå alltid svarta, men man hör aldrig honom klaga. Betalningen kommer senare med cred extra allt, precis som svartjobbare antagligen måste tänka för att göra jordgubbsplockandet värt, vilket sammanträffande då att Jan inte bara är en hard working man utan även är polack.
Hans pappa sa en gång att Jan var bättre än alla andra i serieklassen, BÄST! ”han spöar allas ass” nu har jag säkert felciterat Pappa B men det gör inget! Man kan ju inget annat än hålla med. En sjukt tekniskt skillad tecknare, värdig en gullig hyllning.

14 kommentarer:

Hanna P sa...

Och till alla som undrar vad fan den leviterande cigaretten på bilden har med Jan att göra kan
jag bara säga: I know something
you don't! suckers

Jan sa...

Tack så jättemycket för bilden och texten! Jag blev glad och förvånad. Jag vill ha en kopia. Pappa B låter hälsa att du också är bra och där felciterade jag honom kraftigt.

Jag är också nyfiken på den där cigaretten. Men man kan bara veta mycket och inte allt.

Hanna P sa...

Jag kanske byggde upp förmycket mystik kring den där flygande cigaretten. Sanningen är långt ifrån något som nämnvärt förändrar ens vardag. Det är ju bara en helt vanlig party-cigg.
Okej då! jag ville bara fylla lite tomrum.

truckerik sa...

Du vet att han är uppptagen va?

Jan sa...

Jag väljer att tolka det som: att när jag tecknar är det alltid Party Alarm! Därav party-smoken.

Jag kom på att man kan tolka det jag skrev innan som att Papa B faktiskt sagt nått negativt om dina serier. Han har inte sett dem.

Hej Truckerik! Jag har ju sagt att jag aldrig skulle bedra dig!

hanna p sa...

Hej Erik! Woho!
Har du det bra,
var du nu än är?

Kolbeinn sa...

Kolbeinns önskelista över Hannaporträtt:

Erik
Liv Strömqvist
Natalia
Fabina
Nina Hemmingsson
Sofia Olsson

Anonym sa...

Ciggen är såklart fångad i sin flykt, precis efter det att han har knäppt på bröstfickan. Fråga Fabbe vad han har att säga om Clintan och ciggtricket. Det är nästan värt en serie det med.

Jan sa...

Jävlar vad jag inte fattade nånting! Önskelistan håller jag med om i mångt och mycket!

hanna p sa...

Shit, nu fattade jag, paketet tillbaka ner i fickan!

Jan sa...

Hade Hanna P haft Myspace hade hon kunnat läsa min blogg där jag nämnt henne. Vid namn!

hanna p sa...

Du fick bilden som pepprezent Jann!

erik sa...

Eriks önskelista över hannaporträtt:

erik hjalmarsson
erik hjalmarsson
egot hjslmarsson

Och jo, jag har det bra. Kör truck och säger kjempegreit när det blir övertid i gruvan.

Hanna P sa...

Erik, I'm on it!
(Jess jag älskar det här)