torsdag 13 oktober 2011

Mitt bidrag

Imorgon är det Kulturnatta i Göteborg. Jag kommer under kvällen att figurera i två sammanhang. I Världens Endes ateljé på Dollargatan i Högsbo kommer vi hålla öppet hus, välkommna till det! Och på Lagerhuset vid Järntorget har tidningen Faktum, som firar 10-års jubileum ställt till med en stor utställning under namnet Night of 1000 drawings där Göteborgs 100 främsta konstnärer låtit donera minst ett konstverk som under kvällen kommer att säljas till en billig peng. All försäljning går oavkortat till tidningen Faktum. Utställningen arrangeras av Faktum och Curatorgruppen DIY.

Här kan ni se i flera steg hur jag gjort mitt bidrag. Klicka på skisserna för att se dem större. I den första skissen kan man se att jag gav upp rätt snabbt. Varför måste jag alltid göra raka former? tänkte jag. Så sluta med det då! I nästa skiss försökte jag svänga till linjerna lite.När jag tecknar måste jag prova mig fram hela tiden. Man har ju liksom en bild i huvudet, idén och ibland kan processen att få ut den på papper, så lik bilden i huvudet som möjligt, vara väldigt krånglig. Man måste göra om, prova nytt, ljusborda, lägga till och så vidare. Det är jobbigt men också kul eftersom framstegen kommer, bit för bit.

När jag lyckats, efter en viss tids arbete, få fram en skiss/teckning som reprsenterar den imaginära bilden så är man redo för att börja göra den "riktiga" bilden. Då ljusbordar jag till lämpligt papper. I vanliga fall när jag gör serier eller illustrationer så kör jag över skissen på elfenbenskartong men i det här fallet skulle jag handcolorera och använde nån slags, jag vet inte, kanske akvarellpapper eller liknande.


Började lägga "hudfärg" med gul posca. Håret är svart, lätt utblandad akvarellfärg. Fåglarna är också akvarell. Dilettant som jag är, kanske jag borde ha börjat med bakgrunden, understa lagret först liksom, men jag kan ju typ inget om att handfärglägga annat än med pennor så jag kör på lite där jag vågar helt enkelt.

Material

Ja, i skisserna hade jag inte tänkt så mycket på bakgrund, men det blir ju jäkligt tomt annars, som nån jävla Beckmans-illustration ha ha! Så jag bygger till nåt som är fint och känns bra.

Nästan klar! sparat det tråkigaste, nej men jag hade svårt att besämma hur jag skulle ha skorna på "Quinnan" så ibland när tiden tryter så är det bara att ta ett beslut. Det fick bli svart helt enkelt.


KLAR!

4 kommentarer:

svenske sa...

Jag dog och det enda som kan återuppleva mig är detta.

Hanna P sa...

Tur det! Det hade varit fruktansvärt hemskt om du bara hade dött och det var bildens fel.
*torkar svett från pannan och pustar ut*

Sara Hansson sa...

Hanna när kommer man kunna få ca alla dina bilder som plancher?

Hanna P sa...

Sara: SNART!!!