torsdag 15 maj 2008

KlubbHanna blir KlubbMatBlogg

"Cherry Lowicz" och "David Bandas Chocolate Dreamz"

Hej, det är varmt ute och jag har druckit milkshake. Det var så gott att jag gjorde två hyllningsposters att hänga upp på väggen. Jag har dessutom komponerat två helt nya smaker av essenser från öst, "Cherry Lowicz" och "David Bandas Chocolate Dreamz" kallar jag dem. För att lyckas med en riktigt god milkshake krävs god glass, den måste inte vara högklassig men euroshoppers vattniga vaniljglass gör sig inte bra i flytande form. Min favorit är Triumfglass på 1-literspaket. Mjölken ska man heller inte slarva med, helst ska den vara fet, gärna standardmjölk men min nya upptäckt i mejerihyllan är baristamjölken som kan användas till mycket mer än töntiga lattes. Med alla basingredienser förberedda kommer vi till smaksättningen. Här brukar vissa dra fram lite torra bär från frysen, det gillar inte jag. Frukt är inte godis och kommer aldrig att bli, för en god milkshake behöver vi kemiskt framställda koncentrerade smaktillsatser, smak i syntet. I blattehyllan på Konsum Gamlestaden (som för övrigt gästades av en gevärsbeväpnad man som löpte amok idag när jag handlade) hittade jag en bra slags körsbärssirap, nån form av starkt koncentrat att späda med vatten till "dryck". Jag som tidigare gjort mig känd som körsbärskicker blev alldeles styv i byxorna över det här fyndet. Smakar som den godaste körsbärskaramellen, Capri Sonne Kirsch, Pullmoll cherry-mint osv. Jag brukar ta fram flaskan ur skafferiet och stå och dra in ångorna ibland.

Chokladmilkshaken är smaksatt med en kondenserad chokladmjölk från Lettland. Det var min kompis Hillevi som också vet hur mycket jag älskar chokladmjölk, som köpt med sig Markomilk Cacao från Riga och gav den i present till mig. Jag har alltid varit inne på att testa kondenserad mjölk. Jag vet t ex att Martha Stewart bakar mycket med det och då och då har jag sett det i matbutiker runtomkring. Egentligen är Markomilk avsedd att spädas med hett vatten och drickas som varm choklad men jag var säker på att den här lilla konservburken var den sista pusselbiten till att få den perfekta chokladmilkshaken, stark, tung, gräddig, söt och lite sunkig på samma gång. Precis som en milkshake ska smaka efter att ha kommit ur en milkshakemaskin som inte riktigt rengjorts på ca 6 dagar.
En annan favorit är milkshake på kokosmjölk, och då ska det inte vara nån riktig kokosmjölk, ta den från Kelda. Det är bara vatten, smak och förtjockningsmedel. Nästa projekt blir granatäpplemilkshake på en liknade sirap som Lowicz, choklad/pepparmint. Oj nu höll jag på att glömma. Jordgubbsmilkshake kan man göra på t ex O'hojs jordgubbsås men allra bäst blir det på Hershey's Strawberry syrup. Hershey's Chocolate syrup är grym till chokladmilkshake. Hejdå.

16 kommentarer:

Ruben sa...

Du är en sann connoisseur, Hanna! För några år sedan gjorde jag en hamburgershake, det vill säga att jag tillagade en burgare med extra allt som jag mixade med mjölk och drack med sugrör. Kan ju vara ett tips när man är mer sugen på salt än sött, hö hö hö...

Hoppas allt är bra i Göteborg annars!

Hanna P sa...

Oj men är inte det sånt man ger till åldermän och utvecklingsstörda? En gammal klasskamrat till mig på högstadiet mixade ner en hel middag med revben, potatis, grönsaker och sås till en liten "dinner-shake" när hon hade halsfluss och svullna mandlar. Det verkade gott i teorin.

Jo tack, det går bra i Göteborg. Hur är det i Malmö? Sista biten i skolan också?

Lina Neidestam sa...

Och du påstår att du har en avspänd inställning till mat? Yeah right.

Hanna P sa...

Man kan ana ett visst matintresse, speciellt för smak och utseende. Maten är min vän.

Marko sa...

Att ha ett avspänt förhållande till mat är ju inte detsamma som att tycka att mat är äckligt. Att ha ett avspänt förhållande till sex är inte detsamma som att vara frigid.

Hillevi sa...

vad stolt jag blir, att bli omnämnd i recept är nåt av det finaste man kan bli! jag vet att du är mig evigt tacksam för markomilk. Jonas har ätit upp hela våran burk på diverse sätt och jag fick aldrig prova din shake! jag tror jag får åka tillbaks och köpa en låda.. för övrigt ska jag skicka din termos, lovar :) / Hillevi

Hanna P sa...

Hillevi: Men Jag vet nu att Markomilk säljs även i Polen! Åh hela vistelsen där kommer att gå åt till att bunkra upp ett marko-stash som jag kan ta med tillbaka till Sverige sen. Dessutom tror jag att det fanns fler smaker än choklad. Oh Jess!

HannesHopf sa...

Finfint! Äntligen en matblogg som hyllar Hersheys!

Lina Neidestam sa...

Förresten: Ha haaa, en jättelång snopp i Hannas öra! Det är humor på riktigt.

Kolbeinn sa...

Det är fint att äntligen se dig fläka ut dit innersta i bloggform! leve dig!

Kolbeinn sa...

Oj, herregud. Jag läste precis linas kommentar, och gav collagen i bakgrunden en granskning. Ja. Oh ja.

Hanna P sa...

Ja mann! Takk! Leve mig, leve dig, leve chokladsnoppen i bakgrunden!

David Banda sa...

Yeahhh!!

Gunnar sa...

Grattis till DN-bilden!

Hanna P sa...

Tack! Den var så stor också.

Jan B sa...

chockladsnoppen i örat var det första jag såg. sen fick jag täcka över den med handen för att över huvud taget kunna läsa inlägget. wisnia! lowicz! polen!

när åker du dit?